Nieuws

Datum 13 juni 2016, Bron: De Telegraaf

Verkoop verantwoordelijk stellen voor de liquiditeit van uw bedrijf?

De afdeling verkoop is natuurlijk van belang om meer omzet te boeken uit bestaande en nieuwe klanten. Maar wist u dat verkoop ook verantwoordelijk gesteld kan worden voor de liquiditeit van uw bedrijf en de motivatie en trots van het personeel?

Het spreekt voor zich dat verkoop de orders moet binnen halen. Dat maakt de verkopers tot belangrijke medewerkers voor uw bedrijf – als zij hun werk niet goed doen kan zelfs de continuïteit van het bedrijf uiteindelijk in gevaar komen.

Verkoop, debiteuren en voorraden
Maar als je meer uit ‘sales’ wilt halen, maak het verkoopteam dan ook medeverantwoordelijk voor de liquiditeit (de mate waarin uw organisatie in staat is haar korte termijn schulden te betalen). Het werkkapitaal, de current en de quick ratio worden grotendeels bepaald door debiteuren en voorraden, waar medewerkers van de verkoopafdeling een belangrijk vinger in de pap hebben.

Door (te) laat betalende klanten te koppelen aan de acquirerende verkoper, snapt deze laatste dat een niet betalende klant slecht is voor de financiële positie van het gehele bedrijf. En de voorraden worden aangelegd ten behoeve van (orders van) klanten, dus maak verkoop maar verantwoordelijk voor de hoogte ervan. Sales 2.0, als je het mij vraagt.

Trotse medewerkers
Een koppeling die volgens mij niet vaak gemaakt wordt, is de mogelijkheid van de afdeling verkoop om de medewerkers van het hele bedrijf meer trots op hun prestaties te maken. Het is verkoop die een klant binnenhaalt voor het bedrijf, maar het zijn de overige collega’s die de klant tevreden moeten krijgen en houden!

En juist dat is een extra taak voor de afdeling die veel contact heeft met de klant; vertel de collega’s hoe trots ze mogen zijn op wat ze klaarspelen voor de klant. Vertel alle medewerkers wat ze betekenen voor de klant en wat de klant kon bereiken door hun taakuitvoering. De koppeling tussen verkoop en interne communicatie gaat u veel opleveren!

Nieuwe verkoop KPIs
Meer betrokken, meer trotse medewerkers als KPI voor de afdeling verkoop? Hogere liquiditeit door een lagere debiteurenstand en lagere voorraden als beoordelingscriterium voor individuele verkoopmedewerkers? Op deze manier worden de financiële bedrijfsresultaten wél breder gedragen en gaat u veel verder met verkoop.